Vilar ni på lagrarna?

Det är lätt att efter en tid ta det lite lugnare med det andliga handlingsprogrammet och vila på lagrarna. Med då bäddar vi för bekymmer, för alkoholen är en listig fiende. Vi är inte botade från vår alkoholism. Vad vi i verkligen har fått är en dags villkorligt anstånd. Villkoret för fristen är att vi upprätthåller vår andliga beredskap. Varje dag måste vi omsätta vår förståelse av Guds vilja i alla våra handlingar. ”Hur kan jag bäst tjäna dig – ske din vilja, inte min.” Det här är tanken som måste följa oss hela tiden. Vi kan utöva vår viljekraft i denna riktning så mycket vi vill. Det är det rätta sättet att använda sig av vilja.

Stora Boken s 105-16, 10:e steget.

 

Se gärna nedan vad uttrycket vila på lagrarna betyder och kommer ifrån…

Uttrycket att ”vila på lagrarna” betyder att man lutar sig tillbaka på tidigare framgångar. Lagrar syftar på lagerkransar som står för ära och framgång. Detta kan jämföras med Studentsången där man sjunger ”där det härliga lagrarna gro” där man syftar på framtida framgång efter studenten.

Idiom

vila lagrarna

  1. avstå från att försöka vinna ytterligare framgånger
    De fem partikongresser som hålls inom en vecka utvärderar säkert vårens händelser, men inget parti kan tillåta sig att vila på lagrar eller slicka sår.
    Vi lever minst av allt i en tid då det är läge att vila på några lagrar.
    Varianter: vila på sina lagrar, vila på gamla lagrar

Etymologi

Lager står för ära, beröm och utmärkelse. Förr i tiden fick den som segrade i krig eller den som skrev vitter poesi en lagerkrans som tecken för framgången. I Sverige tilldelas även den som promoverade till filosofi doktor (respektive förr till magister) en krans av lager. Uttrycket vila på lagrarna hette förr också ”vila sig under sina lagrar”.[1]

Översättningar

– avstå från ytterligare framgånger

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s