Lite från 9.e steget – Vi måste leva det!

Alkoholisten är som en förödande orkan som drar fram genom andras liv. Hjärtan krossas. Nära relationer förtvinar. Kärlek rycks upp med rötterna. Själviska och hänsynslösa vanor skapar kaos i hemmet. Vi anser att den person som hävdar att det räcker med att vara nykter borde tänka efter bättre. Han är som lantbrukaren som kom upp ur sin källare när cyklonen dragit förbi och fann sitt hem i ruiner. Till sin hustru sade han: ”Kan inte se något fel här gumman. Är det inte fantastiskt att det har slutat blåsa?”

Vi har lång återuppbyggnadsperiod framför oss. Vi måste själva ta initiativet. Ett ångerfullt mumlande att vi är ledsna är långt ifrån tillräckligt. Vi bör sätta oss ned med familjen och öppenhjärtligt gå igenom det förflutna så som vi ser det nu och därvid vara mycket noga med att inte kritisera dem. Deras fel kan vara uppenbara, men sannolikheten är stor att vi själva är delvis ansvariga för dessa fel på grund av våra egna handlingar. Vi rensar alltså upp i vårt familjeliv och ber varje morgon att vår Skapare visar oss vägen till tålamod, tolerans, vänlighet och kärlek.

Det andliga livet är inte en teori. Vi måste leva det.

SB, Anonyma Alkoholister s, 103-104 – steg 9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s