Anonyma Alkoholister steg 1

AA:s Steg 1
”Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen – att vi inte längre kunde hantera våra liv.”

Vi lärde oss att vi helt och fullt innerst inne måste erkänna att vi var alkoholister, SB s.57.

Steg 1 är en grundsten i tillfrisknandet från sjukdomen alkoholism där jag inser att makt och kontroll över alkohol och livet, som jag trodde att jag hade, inte finns hos mig.

Att jag erkänner min maktlöshet betyder inte att jag är hjälplös som en våt fläck på marken. Däremot behöver jag kapitulera, lägga mig ner och förstå och känna att jag kan inte själv.

För mig blev den delen av Steg 1 som handlar om min maktlöshet inför alkoholen ganska enkelt, väldigt tydligt. Jag kunde inte sluta dricka, jag ville alltid ha mer än ett glas vin, jag tappade kontrollen om mängden jag drack, när jag drack och vad som hände när jag drack. Jag blev rädd och jag bad om hjälp. Jag fick hjälp att ta mig till ett AA möte.

Jag hade en enorm förnekelse då jag jämförde mig med en alkoholist som sitter på parkbänken, min påhittade bild av en ”riktig alkoholist”. Jag hade ingen aning om att sjukdomen alkoholism inte handlar så mycket om hur mycket jag dricker eller hur ofta. Jag fick lära mig att jag som har denna sjukdom, dricker trots upprepade negativa konsekvenser mot min egen vilja, samt att jag förlorar kontrollen över mängden och att jag utvecklar ett sug efter mer alkohol från första droppen.

Jag som en alkoholist har inte ansvar över att jag har fått denna sjukdom. Det är jag maktlös över. Men jag har ansvar för mitt tillfrisknande och det finns en lösning. Jag blir aldrig botad men jag kan tillfriskna genom AA:s andliga program, dom 12 stegen.

Andra delen av steg 1 betydde för mig ytterligare en kapitulation. Att jag är maktlös inför livet. Jag har ingen som helst kontroll eller makt över andra människor, saker, omständigheter eller över mina känslor. Jag insåg att jag kan inte själv, jag vet inte själv. Jag behövde nå min personliga botten, jag förlorade allt förutom tak över huvudet.

I AA pratar vi om en personlig botten då det kan se väldigt olika ut för var och en. Vissa förlorar allt och vissa inte. Det gemensamma är att vi kommer till insikt om vår sjukdom och att vi behöver hjälp.

Genom att kapitulera, att erkänna min maktlöshet fick jag nåden att bli nykter. Jag trodde att släppa taget om någonting är samma som att ge upp. Men så är det inte. Jag behövde vara vara villig att be om hjälp och ha ett öppet sinnelag.

Jag fick erfara en plötslig andlig upplevelse. I den fruktansvärda ångesten, förtvivlan och mörker fick jag insikten om AA:s lösning til min sjukdom. Jag fick känna närvaron till min högre makt, som jag väljer att kalla Gud, och nåden att blir befriad av suget och begäret efter alkohol.

Efter den dagen har jag inte behövt dricka. Jag har inte haft något sug efter alkohol. Jag behövde inte ens ge något nykterhetslöfte. Mitt sug/ begär och även besatthet lyftes bort.

Jag är inte botad. Jag behöver min medicin dagligen, AA:s program för tillfrisknande, dom 12 stegen. Genom att tillämpa dessa steg i alla mina angelägenheter, får jag en dags villkorligt anstånd från alkoholen.

Jag är nykter och tillfrisknande en dag i taget genom Guds nåd. Tack gode Gud för AA.

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s