Anonyma alkoholister steg 2

AA:s Steg 2: ”Vi kom till tro att en kraft större än vår egen kunde återge oss vårt förstånd ”

När jag kom till steg 2 med min sponsor, (en annan kvinna som har gjort stegen och vägleder andra genom stegen ), förstod jag inte så mycket vad det handlade om.

Dock var det ganska enkelt för mig till slut. På sidan 72-73 i SB står det: ” Vi behövde bara ställa oss själva en enda kort fråga: Tror jag nu, eller är jag åtminstone villig att tro, att det finns en kraft som är större än min egen? ” Alltså att jag var villig att tro att det finns någonting större än den mänskliga kraften räckte för mig.

Jag trodde att jag inte trodde på någonting och ordet Gud hade fått mig att rygga tillbaka.  Jag hade massor med olika fördomar om troende och religiösa människor.

Jag lärde mig att AA har ingenting med religion att göra, däremot tron. Tron på någon kraft större än min egen. Gud så som jag uppfattar honom/henne/den/det. Jag fick välja själv min egen uppfattning om Gud. Så mycket enklare det blev! 

Jag behövde inte tro på en kristen Gud, det jag var rädd för.  För mig var religiösa människor hjälplösa och svaga.

När jag läste kapitlet Vi agnostiker i SB med min sponsor, fick jag insikter om mina fördomar. Jag förstod även att jag alltid hade bett till en Gud som jag inte trodde fanns. Jag hade ju i svåra stunder bett om att Han ska göra det eller det och att jag skulle göra det eller det.

Jag tror att min desperation, att jag kände mig totalt körd med min plan och med mina krafter, öppnade mitt sinne och gav mig villigheten att ta till mig hela AA:s program,  dom 12 stegen. Jag behövde inte ifrågasätta eller välja ut det jag ville. Jag gjorde precis som det står i SB.

Det jag är övertygad om att, jag själv har inte gjort någonting. Av Guds nåd hittade jag till AA, fick ett öppet sinnelag,  ärlighet och villighet. Av Guds nåd har jag tillfrisknat genom dom 12 stegen, en dag i taget, med det dagliga handlingsprogrammet.

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s