Drake med många huvuden

Wilfrid Stinissen skriver i sin bok Störst av allt är kärleken:

”När Jesus säger: ”Den som mister sitt liv skall rädda det”, menar han att den som mister detta gamla, egoistiska liv som inte är ett liv, han kommer att finna det äkta livet, kärleken. Man byter ut egoism mot kärlek, fångenskap mot frihet, tristess mot glädje. Hur gör man för att på detta sätt ”mista sitt liv”? Man låter den gamla människan svälta ihjäl. Varje gång man ”förnekar sig själv”, det vill säga sin egoism, försvagar man sitt ego. Om vi är vakna och lyhörda kan vi allt bättre urskilja vilka impulser som kommer från den gamla människan och vilka som kommer från den nya. Endast när vi vet vad som driver oss, egoism eller kärlek, kan vi medvetet ta ställning för kärleken och därmed välja bort egoismen. Men det allra viktigaste är att vi ofta ber Gud att befria oss från oss själva, från vårt gamla, falska jag. Vår gamla människa är en drake med så många huvuden att vi på egen hand aldrig hinner hugga av dem alla. ”

För mig gick detta rakt in i AA:s 12 steg. Därför fortsätter jag att leva med AA:s handlingsprogram, ett handlingsprogram som fungerar när livet är svårt. Jag väljer själv att jag vill göra detta, ingen tvingar mig till det. Som det stod i Dagliga Reflektioner idag, jag har valfrihet.

Jag väljer att fortsätta med att be om hjälp för att hugga av huvuden från draken. För att jag vet att jag kan inte själv. Och jag vill aldrig någonsin tillbaka till det gamla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s