Anonyma Alkoholister steg 3

AA:s steg 3: ” Vi beslöt att lägga vår vilja och våra liv i Guds händer, sådan vi uppfattade honom

Hur ska jag göra detta då?

Vid steg 2 kom jag fram till att det finns någonting större än den mänskliga kraften. Jag hade ingen aning om vad den var och behövde faktiskt inte fundera på det. Men vid steg 3 skulle jag nu lägga min vilja och mitt liv i händerna på den kraften.

Jag skriver att jag tog 3:e steget första gången, då jag behöver göra det om och om igen, ibland många gånger om dagen. Men första gången gjorde jag det tillsammans med kvinnan som vägleder mig, min sponsor. Själv hade jag inte kunnat göra det, då jag inte hade en aning vad det innebar.

Efter att jag själv hade läst om 3:e steget i Stora Boken, AA:s lösning till tillfrisknande, träffade jag min sponsor och läste tillsammans med henne och fick hennes erfarenhet av steg 3. Jag valde att ta detta steg i kyrkan. Jag hade ingen kristen tro men kände att en kyrka kändes bra.

Vilken upplevelse det blev! Jag förlitade mig helt på processen, överlämnade alla mina fördomar, min vilja, genom att knäböja mig tillsammans med min sponsor inför Gud, så som jag uppfattade honom då. Jag bara gjorde som min sponsor hade gjort och jag var villig att göra det och villig att överlämna mig.

För mig är 3:e steget ett beslut. Att jag väljer att inte längre tro mig veta, tro att min plan fungerar. Jag behöver verkligen ta detta beslut varje dag, oftast många gånger om dagen. Som någon sade: ” mitt ego är som en toalett, jag måste spola ner den om och om igen”. Mitt ego blåser upp sig som en ballong och jag måste ta hål på den.

På Stora Boken s. 85 står det: ” Själviskhet – självcentrering! Detta tror vi, är roten till våra problem. Drivna av hundratals olika former av rädslor, självbedrägeri, egennytta och självömkan trampar vi våra medmänniskor på tårna och de ger igen. Ibland sårar de oss, till synes utan anledning, men vi upptäcker alltid att vi någon gång i det förflutna har fattat själviska beslut som senare försatt oss i en utsatt position”.

Hur kul var detta att höra?! Är det så här jag vill vara? NEJ! Även om jag inte var redo att skriva under allting så trodde jag att det fanns någonting i det. Jag kanske hade en del i allt ändå.

Fortsätter på s. 86 i SB: ” Vi tror därför att våra problem i grund och botten är något vi själva har skapat. De har sin upprinnelse i oss själva, och alkoholisten är ett extremt exempel på skenande egenvilja, även om han inte anser det själv. Framförallt måste vi alkoholister bli kvitt denna vår själviskhet. Vi måste -annars tar den död på oss! Gud gör det möjligt. Och det ser oftast inte ut att finnas något annat sätt att fullständigt bli kvitt sitt ego än med hans hjälp”.

Woho! Jag är anledningen till mina problem. Det var inte kul att höra. Jag är självklart inte orsaken till min sjukdom alkoholism men alla beteenden. Och därmed ansvarig att ta tag i dem. Tuff läge!

Men jag höll ju på att dö. Jag var redo att avsluta mitt liv. Var jag inte då villig att göra vad som helst? Ja det var jag. Och att riskera att dö, för att jag inte kan acceptera att jag som alkoholist är självisk och självupptagen, det ville jag inte.

Så hur skulle jag göra. På s. 86 står det: ” Först och främst, var vi tvungna att sluta spela Gud. Det fungerade inte. Sedan beslöt vi att hädanefter skulle Gud bli vår regissör i livet. Han är vår chef, vi är hans ombud. han är fadern och vi är hans barn”.

Där jag var, i ett totalt mörker, förtvivlan, ensamhet fanns ingen annan väg för mig. Jag valde att följa med. Genom bönen på s. 86 i SB lämnade jag över mig själv och min vilja i Guds händer sådan som jag uppfattade honom.

JAG kan inte själv, JAG vet inte själv vad som är bra för mig. Min plan fungerade inte, det var inte svårt att se när jag tittade på vart JAG hade tagit mig.

Men jag är inte perfekt. Om och om igen löper mitt ego fritt och jag får kapitulera. Jag trodde igen att jag kunde själv.

Tack gode Gud att jag har AA, en lösning som fungerar! Om jag jobbar för det!

It works if you workt it, so workt it cause you´re worth it!

cropped-3-e-stegsbc3b6nen1.jpg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s