Anonyma Alkoholister steg 4

AA:s steg 4: ” Vi gjorde en grundlig och oförskräckt moralisk självrannsakan ”

Det står i SB (Stora Boken, AA:s budskap) på sidan 87 efter 3:e steget: ”Därnäst tog vi itu med ett energiskt handlingsprogram, där det första steget utgörs av en personlig storstädning, något som många av oss aldrig hade försökt oss på. Även om vårt beslut i tredje steget var ett väsentligt och avgörande steg, skulle det inte ha haft någon bestående verkan om det inte omgående följts av en energisk ansträngning att skärskåda de saker hos oss själva som hade blockerat oss, och att bli kvitt dem. Alkoholen var bara ett symtom. Vi måste ta itu med bakomliggande orsaker och omständigheter. Därför satte vi igång med en personlig inventering.”

Vad betyder detta för mig egentligen. När jag hade tagit mitt tredje steg, tillsammans med min sponsor, ( tidigare inlägg om tredje steget ) började jag genast, omgående med fjärde steget. Det betyder därnäst för mig.

Jag förstod genom att tillsammans med min sponsor läsa fjärde steget, att jag nu behöver börja med handlingar. Jag fick insikt om att även om jag inte dricker så är jag fortfarande sjuk då min sjukdom inte ligger i alkoholen utan i mitt sinne och min kropp. Och när jag förstod detta, fick jag villighet att fortsätta. Och jag var rädd att dricka eftersom jag var övertygad om att skulle jag dricka så skulle jag dö. Det fanns ingen annan lösning.

Min sponsor delade med mig sin egen erfarenhet av hennes första fjärde steg. Exakt hur hon hade gjort. Vad hon tänkte, vad hon kände och vad hennes sponsor hade föreslagit.

Så jag helt enkelt bara skrev. Jag fick kraften att ärligt (så ärligt som det då var möjligt för mig) skriva ner allt. Harm, rädslor, sex och relationer.

Jag kommer ihåg att jag sov lite dåligt av och till, kände mig lite ledsen och känslig och väldigt snurrig. Då kom jag ihåg att min sponsor hade berättat om att det kunde bli så. Jag behövde inte vara rädd. Jag försökte vara snäll och kärleksfull mot mig själv.

Jag hade tät kontakt med min sponsor för att förstå vad jag skulle göra och fick även rådet att tänka på mina delningar på möten, då när vi skriver ett fjärde steg, kan det komma upp känsliga saker som inte alla behöver få veta. Det viktigaste var att jag såg dem och delade med mig av dem med min sponsor. Det räckte just då.

Den tanken jag fick, när jag var klar med 4e steget, var att jag vill inte vara sådan! Herregud är det så jag har varit? Jag såg för första gången på riktigt hur jag egentligen hade varit. Det kändes inte bra. Jag kände att jag vill bli av med allting NU!

Min sponsor småskrattade då hon kände igen sig. Och det viktigaste för mig var när hon sade: ”det är inte ditt sanna jag”. Det kändes som en otrolig lättnad för mig och jag kunde sluta slå på mig själv för det jag hade gjort.

Efter mitt första fjärde steg har jag skrivit ett antal inventeringar. Första gången förstod jag inte allt men det gjorde inget. Jag fick se det jag behövde se just då. När jag sedan fortsatte att inventera mig (nya 4e steg) fick jag nya insikter och lärde mig att titta på mig själv.

Idag kan jag oftast se direkt min egen del och ta hand om mig själv (rädslor, harm mm.) och jag ringer fortfarande ofta till min sponsor. Det är så det fungerar för mig. Min sponsor hjälper mig att komma ur mig själv, bakom mitt ego, genom att hon delar med sig sin egen erfarenhet.

Jag är helt övertygad om att jag aldrig någonsin hade blivit fri från besattheten att dricka utan att ta tag i fjärde steget.

Men det räckte inte. Jag insåg och fick höra att det nu var dax för femte steget. (Inlägg kommer)

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s