Anonyma Alkoholister steg 5

AA:s steg 5: ” Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska den exakta innebörden av alla våra fel”

När jag hade skrivit mitt 4 steg och börjat se hur jag egentligen hade varit, såg jag fram emot att träffa min sponsor och lämna över mitt första 5:e steg.

Jag hade läst i Stora boken s. 94 :” Om vi hoppar över detta livsviktiga steg, kanske vi inte kommer till rätta med vårt drickande” och från s. 95 :” Alkoholistens motsägelsefulla natur förvärras av de saker han tar sig till under sitt drickande. När han kommer till besinning, känner han avsky över vissa episoder som han vagt erinrar sig. Minnena är en mardröm. Han fasar inför tanken att någon kan ha iakttagit honom. Så snabbt som han kan, skjuter han undan dessa minnen och gömmer dem långt inne i sig själv. Han hoppas att de aldrig skall se dagens ljus. Han befinner sig i ett tillstånd av ständig rädsla och spänning, vilket bäddar för fortsatt drickande. ”

Så jag hade egentligen inga motargument att berätta allt för min sponsor. Jag var livrädd att dricka igen och hamna i det fruktansvärda tillstånd av lidande och rädsla igen. Så jag åkte och träffade min sponsor.

Jag sade till min sponsor att håll för öronen nu. Jag hade så mycket harm! Jag svor och var bitter. Jag tömde mig totalt, så gott jag kunde men den ärligheten och insikter jag hade då. Och vet ni, hon verkade inte vara förvånad det minsta! Jag som hade trott att jag minsann var speciell och att ingen annan kunde känna igen sig i mitt liv. Men det var jag som blev överraskad. Jag var inte speciell!

Så vi gick genom mina listor jag hade skrivit. Jag lärde mig att se min del. Där och då såg jag så tydligt min del och kände mig totalt värdelös och en fruktansvärd människa. Men min sponsor talade om för mig: ” Det här är inte din rätta, sanna jag, det här var du när du var sjuk.” Alltså jag behövde inte vara den personen längre. Och det ville jag inte heller!

Tänk att kunna börja om på nytt! Genom att ärligt erkänna mina fel, mina karaktärsdefekter, kunde jag börja med en förändring. Jag behövde inte leva kvar i det gamla, känna mig som en bluff.

Efter att jag hade berättat allt för min sponsor och hon hade delat med sig av sina erfarenheter, åkte jag hem. Enligt SB skulle jag sitta för mig själv en timma och gå noga genom det jag gjort. Stora Boken s. 97: ” När vi kommit tillbaka hem, söker vi upp en plats där vi kan vara för oss själva en timme och noggrant gå igenom vad vi gjort. Vi tackar Gud från djupet av vårt hjärta för att vi nu känner honom bättre. Vi tar ned den här boken från hyllan och bläddrar fram till den sida som innehåller de tolv stegen. Vi läser noga igenom de fem första förslagen och frågar oss själva om vi har utelämnat någonting, för vi håller ju på att bygga ett valv genom vilket vi till sist skall vandra som fria människor. Är vårt bygge gediget så här långt? Ligger stenarna ordentligt på plats? Har vi slarvat med cementen i grunden? Har vi försökt göra murbruk utan sand? ”

Jag kommer ihåg att jag satt en timme. Jag gick noga genom allt precis som SB föreslår. Jag var rädd att jag skulle göra fel och inte få det resultat som lovades. Jag kände verkligen hur en tung börda lämnade mina axlar. Jag kände mig friare. Jag var redo att ta nästa steg.

För mig har femte steget inte varit något jag gör en gång. Varje gång jag harmas, är bitter eller mitt ego snurrar är stegen 4-9 min lösning. Jag är fullständigt, omutligt ärlig mot Gud, min sponsor och mig själv. Så ärlig som jag kan vara med hjälp av Gud, min högre makt. Genom att säga högt till min sponsor det jag tänker och känner, har gjort, befriar mig från mitt ego, från mig själv och hjälper mig att bli till nytta för andra.

Tack gode Gud för AA, för Bill och Bob som gav detta läsning till oss som arv!

1b 932

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s