Anonyma Alkoholister steg 9

AA:s steg 9: Vi gottgjorde personligen dessa människor så långt det var oss möjligt utom då detta kunde skada dem eller andra.

När jag kom till 9e steget första gången, fick jag instruktioner av min sponsor. Vi läste tillsammans steg 8 och 9. Sedan började jag min gottgörelse lista som jag beskrev på inlägget om steg 8.

Steg 9 handlar för mig om hur och när jag gottgör. Jag gottgör inte någon för att lätta mitt dåliga samvete. Så den här delen får ta sin tid. Men jag arbetar mig framåt hela tiden.

När jag nu hade listat alla de personer som jag hade skadat och gjort illa och varför jag skulle gottgöra dem, tog jag hjälp av Gud och min sponsor.

Jag behöver påminna mig om att jag är villig att få hur långt som helst. Jag behöver be och meditera över tillvägagångssätt. Kan jag gottgöra personen direkt i ett samtal mellan fyra ögon. Kan detta skada personen ytterligare? Berör detta någon ytterligare?

Här kan inte jag ge mitt ego något utrymme. Jag påminner mig själv om att Gud har inte bråttom.

När jag väl hade fått klart för mig när och hur, tog jag tjuren i hornen. Jag bokade en träff med personer jag hade skadat, en och en, och rättade till det jag hade gjort fel. Dvs tog ansvar för det som hade varit. Sopade rent min sida av gatan.

Om de ville prata om det hur det var, lät jag dem göra det. Jag svalde min stolthet och bad om styrka och kärlek från Gud.

Precis som en av 9e stegs löftena säger, kände jag lättnad redan när jag knappt hade kommit halvvägs. Jag kunde börja se andra i ögonen. Jag hade inget att dölja längre.

Jag är inte klar med alla mina gottgörelser än efter 2 år. Det står i SB, att vi har en lång återuppbyggnadsperiod framför oss. Men jag fortsätter framåt. Jag lyssnar på Gud och han visar när det tid. Jag har tex träffat någon person plötsligt som jag har en gottgörelse att göra till, och det tror jag är en signal från Gud att när det tid.

Jag har även personer på min lista sol inte vill ha med mig att göra. Jag har kontaktat dem men respekterar det att de inte vill höra från mig. Inte så konstigt! Jag känner mig inte nedslagen utan tar tillfället i akt när den ges.

Jag har gjort gottgörelse med brev. Även läst brev till Gud på kyrkogården. Jag lever mina gottgörelser till mina närmaste en dag i taget.

Det finns alltid en väg! Jag kan alltid rätta till det som blivit fel. Fantastisk program!

Det enda jag behöver göra är att fortsätta att traska framåt. Tack gode Gud för AA!

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s