Anonyma Alkoholister steg 12

AA:s steg 12:” När vi, som resultat av dessa steg, själva hade haft ett andligt uppvaknande, försökte vi föra budskapet vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.”

12-stegs löften på s. 109 i SB: ” Livet kommer att få en ny mening. Att se människor tillfriskna, att se dem hjälpa andra, att se ensamheten försvinna, att se en gemenskap växa fram omkring dig, att få en massa vänner – detta är en erfarenhet du inte får missa. Vi vet att du inte vill gå miste om den. Täta kontakter med nykomlingar och med varandra är ljuspunkterna i våra liv. ”

När jag kom till 12:e steget var jag rädd. Hur ska jag kunna sponsra någon annan. Tänk om jag gjorde fel. Tänk om.

Jag behövde dock inte vara rädd. Det var inte jag som skulle bestämma när jag ska sponsra. Det tog Gud hand om. Jag behövde endast vara villig till att ge bort det jag har fått. Genom att jag bort det jag har fått får jag behålla det.

AA:s lösning för alkoholism, som jag förstår det, är inte uppbyggt så att JAG ska få tillfriskna och sedan sitta där och må gott i min bubbla. Nej. Jag har fått lösningen, fått åter mitt förstånd för att vara till nytta för Gud och för andra.

Leva i lösningen. I det andliga handlingsprogrammet. Visa andra alkoholister att det finns en lösning. Inte predika eller tvinga i halsen på andra. (Det har jag också gjort i början av mitt tillfrisknande)

För mig kom andliga uppvaknandet plötsligt. I den desperationen och smärtan jag var i, fick jag till mig hur jag skulle slippa vara kvar i det. Det som krävdes av mig var att erkänna min maktlöshet inför alkoholen (den lätta delen för mig) och att mitt liv var ohanterbart  (delen som var svårast). Att av mig själv var jag körd. Jag behövde även vara villig att överge mina förutfattade meningar och öppna mig till en möjlighet att det finns någonting större än mig själv. Sedan behövde jag släppa taget om allt jag trodde på och besluta att låta Gud, som jag kallar min högre makt, att ta över.

Jag ställde 3 frågor till mig själv från s. 83 i SB. Jag läste dom 3 första förslagen för tillfrisknandet och frågade mig själv om jag erkände dem. Jag kunde svara ja utan att tveka. Vad som helst förutom den smärtan och lidandet där jag befann mig just då.

Från den stunden har jag fått vara befriad av besattheten. Det visste jag inte då. Jag förstod det senare att jag hade tagit mina 3 första steg då liggandes på madrassen på golvet. Istället för att gå ut till kylan igen, omringade Guds nåd mig.

Jag arbetade ihärdigt med programmet. Jag upplevde inga hinder eller motsägelser. Min desperation och rädsla för sjukdomen gav mig mod. Jag delade med mig på möterna om mina insikter. Alltså praktiserade jag 12-steget utan att förstå det själv.

Den andra delen av 12:e steget,  att tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter, började jag också från början. Det förstod jag inte heller då. Jag levde förändring i alla mina relationer, påbörjade gottgörelser tidigt. Så fort jag hade i 4:e steget sett hur jag egentligen hade varit, fick jag påbörja förändring. Jag ville inte vara den personen som jag hade varit. Jag förstod att den personen var inte jag egentligen, inte dem som Gud hade skapat mig från början. Min sjukdom hade gjort mig till den.

Ingenting förändras över en natt. Men jag kan intyga med min erfarenhet att vad som helst kan hända på vara några minuter. Ingenting är omöjligt eller ingenting sker av misstag I Guds värld. Jag förändrades, mitt liv och min värld förändrades på några minuter. Villighetens nyckel sattes i dörren och dörren öppnades på glänt. Genom att jag fortsatte att arbeta för mitt tillfrisknande, i AA:s andliga handlingsprogram, öppnades dörren mer och mer. 

Jag fick höra att jag får behålla det jag ger bort. Att det är så programmet fungerar. Hjälpa andra alkoholister. Som Bill gjorde. Det var det jag fick möta på mitt första möte. Dom kärleksfulla människor som vile ge mig det de hade hittat. Nu förstod jag.

Jag är ansvarig.
När helst, var helst,
Någon ber om hjälp,
Vill jag att AA alltis ska finnas till hands och det är jag ansvarig för.
– Torontodeklarationen 1965

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s