Cirkel med en triangel innanför

AA:s symbol: en cirkel med en triangel innanför.

61baa365-17be-44c5-883b-32116673389b-2465-000001a6631b9803

 

Cirkeln symboliserar hela AA-världen och triangeln symboliserar AA:s tre legat: Tillfrisknande, Enighet och Service. I vår underbara nya värld har vi funnit frihet från vår ödesdigra besatthet.
från ”AA blir myndigt” s. 147

Vad betyder dom tre orden då?

Tillfrisknande – vad är det? 
Enligt min egen erfarenhet och den sanning jag lutar mig emot idag så betyder tillfrisknande frihet från besattheten att dricka alkohol men även att tänka på alkohol, låta hela livet kretsa runt intag av alkohol, repa mig från bakrus och planera för nästa gång jag skall dricka alkohol.

Tillfrisknande har jag fått ta emot genom att villigt arbeta och leva i AA:s lösning, dom 12 stegen, efter min bästa förmåga. Någonstans på vägen blev jag befriad från besattheten. Jag lever i tillfrisknandet utan att bli botad eller frisk från sjukdomen. Dom 12 stegen är min ”medicin”.

Så om du vill bli nykter, behålla nykterheten och tillfriskna = gör de 12 stegen, ta hjälp av någon som gjort dom innan och kan guida dig igenom hur man gör.

Enighet – vad är enighet?

Wiktionary: ha samma åsikt och målinriktning, samstämmighet.
AA har 80-års erfarenheter med sig till idag. Det är erfarenheter i och från våra 12 Traditioner, i materialet ”Vår gemensamma välfärd” och all den erfarenhet som finns beskriven i Servicehandboken. Enighet är något som kräver ödmjukhet. Det är gemenskap, våra möten och tillhörighet. Att vi ser till vår helhet och att vi alla är delar som har både ansvar och rättigheter. Vi behöver inte hålla sams, utan behöver och ska diskutera våra erfarenheter och åsikter – men vi behöver finna vad det är som håller oss samman och enar oss.  Vi behöver tex vara ense om att det viktigaste för oss som grupp och AA i stort, är femte traditionen. Det är vårt huvudsyfte, att hjälpa den alkoholist som fortfarande lider.

Service – vad är service?

Wikipedia omdirigerar mig när jag söker på ordet service till: En tjänst är en aktivitet eller funktion som tillför värde till en mottagare, betjänar denna, utan att i sig innebära att ett bestående fysiskt objekt med eget värde tillförs mottagaren.

Service är för oss i AA ett osjälviskt tjänande. Vi behöver stödja och hjälpa varandra, vara till nytta för andra, utan prestation, utan baktankar, utan vinstsyfte. Det finns en fantastiskt text om varför vi bör göra service översatt på svenska. Den kan vi lägga ut här separat.

Jag gör service för att ge tillbaka det jag har fått. Ett liv! Jag gör service för att AA ska finnas kvar. Jag gör service för att mitt barn och barnbarn ska ha en lösning om de har denna sjukdom. Jag gör service för att alla som behöver AA ska kunna komma till AA. Jag gör service för att jag får vara mindre jag, kommer ut ur min självupptagenhet som är en del av roten till min sjukdom alkoholism.

.Den här texten kommer från Dagliga Reflektioner den 30 september, och har jag burit med mig sedan början av mitt tillfrisknande:

Först, en cirkel av kärlek och tjänande med en väl balanserad triangel inuti, grunden som representerar tillfrisknandet genom de tolv stegen. Så de andra två sidorna, som representerar enighet och service. De tre sidorna i triangeln är lika. När jag växte i AA identifierade jag mig snart med denna symbol. Jag är cirkeln, och triangelns sidor representerar tre aspekter av min personlighet: Fysisk och känslomässig hälsa och andlighet, som symbolens bas. Sammantagna ger dessa tre aspekter av min personlighet upphov till ett nyktert och lyckligt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s