Det inneboende Gudomliga

SONY DSC

Den medeltida mystikern Mäster Eckhart skriver “Det finns i själen ett något där Gud bor, och det finns i själen ett något av själen som bor i Gud”.

Och Thomas Merton beskriver detta ”något” så här.

”I centrum för vår existens finns en punkt av intighet som är orört av synd och illusion, en punkt av ren sanning, en punkt eller gnista som helt och hållet tillhör Gud, som aldrig står till vårt förfogande, från vilken Gud ordnar våra liv, som är oåtkomlig för våra egna fantasier eller hårdheten i vår egen vilja. Denna lilla punkt av intighet och absolut fattigdom är Guds rena härlighet inskriven i oss, som vår fattigdom, som vår medellöshet, som vårt barnaskap. Det är som en ren diamant som flammar med det osynliga ljuset från himlen. Den finns i alla och om vi kunde se det skulle vi se dessa miljarder ljuspunkter komma samman i skenet och elden av en sol som skulle göra att allt mörker och all grymhet i livet helt skulle utplånas. Jag har inget program för det här seendet. Det är bara givet. Men himlens port finns överallt.”

Från boken ”Hjärtats uppmärksamhet – Centrerande bön och inre uppvaknande” sidan 13-14, av Cynthia Bourgeault

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s